5 признака, че е време да смените ангренажния ремък на колата си

Двигателят с вътрешно горене има колянов и разпределителен вал, които трябва да се въртят едновременно. Разпределителният вал се отваря и затваря клапани в двигателя, докато коляновият вал е това, което превръща линейното движение във въртеливо движение. Ето как цилиндрите за горене могат да се запалят в подходящото време. Основният компонент за осъществяването на синхронизиращото въртене между коляновия и разпределителния вал е ангренажният ремък.

Вътре в двигателя движението на ангренажния ремък завърта коляновия и разпределителния вал. Това в замяна активира буталата в двигателя. Ангренажният ремък е много важна част от двигателя, но за съжаление не много здрава. Доста често се случва да се износят до момента, в който в крайна сметка се счупят. След като това се случи, двигателят ви вече няма да работи по същия начин. Всъщност изобщо няма да функционира. Тогава няма да имате друг избор, освен да замените самия ангренажен ремък.


♦ Признаци на лош ангренажнен ремък

Най-добре е да разпознаете признаците на лошия ангренажен ремък, преди да стигнете до момента, в който се скъса напълно. Един развалящ ремък все пак ще ви даде време да стигнете до механик, преди той напълно да ви деактивира автомобила.

За да ви помогнем да разпознаете тези симптоми, по-долу са топ 5-те признака на лош ангренажен ремък във вашия автомобил.

1) Странни шумове

Различните шайби помагат за поддържане на ефекта на въртене на ангренажния ремък. Има няколко други компонента около него, докато това се случва. Ангренажния ремък обикновено е плътно около шайбите, за да го поддържат закрепен към тях. Ако обаче трябва да се разхлаби, ще се чуе странно шумолене, което се генерира при въртенето му. Това е знак, че ангренажният ремък е на път да се счупи напълно.


2) Намалено налягане на маслото

Времето колан е разположен много близо до тиган с масло. Тъй като ремъкът се износва, зъбжите му ще започнат да се откъсват и да падат. Това значително ще намали налягането на маслото, тъй като се опитва да циркулира през двигателя. Ниското налягане на маслото в крайна сметка може да съсипе вашия двигател, ако не направите нещо, за да отстраните проблема.


3) Спиране на двигателя

Лошия ангренажен  ремък губи зъбците си. След като загуби достатъчно зъбци, се изплъзва от шайбите си и пада върху зъбните колела под тях. Това ще изключи времето на отваряне и затваряне на клапаните на разпределителния вал. Резултатът ще бъде спиране на двигателя, тъй като процесът на вътрешно горене няма да протече гладко.


4) Пушек

Ако живеете в студена среда, тогава е нормално да видите как димът идва от вашата кола, когато стартирате двигателя си и се движите наоколо в автомобила си. Това е само водна пара и изобщо не е проблем. Но в случаите, когато имате развалящ се ангренажен ремък, от двигателя ще има истински дим. Това се дължи на асинхронизацията на разпределителния вал и коляновия вал поради разваления ангренажен ремък.


5) Лоши бутала или клапани

Когато имате колянов вал, който се върти с различна скорост от разпределителния вал, буталото може да огъва отварящите клапани. В процеса на това буталото също ще се повреди. Цялата тази ситуация не е от полза за двигателя и ще причини големи щети на него, ако и буталата, и клапаните са лоши. Ето защо е от решаващо значение да не шофирате, ако знаете, че вашият ремък е счупен. В противен случай това просто ще ви донесе скъпи ремонти, които дори не струват стойността на вашия автомобил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *