14 ПОМОЩНИ СЪВЕТА ЗА ПЛАНИРАНЕ НА ПЪТУВАНЕ

Планирането на пътуване може да бъде затрудняващо и отнемащо време, особено за пътувания в чужбина и особено ако пътувате с деца, баби и дядовци.

Но ако не знаете как да планирате пътуване, това ръководство е за вас!

Независимо дали пътувате сами или планирате семейна ваканция, заслужавате да отидете и да създадете безценни спомени без стрес в процеса на планиране на пътуването.

Долу са нашите най-добри съвети за планиране на ваканция и стъпките, които бих предприела, за да планирам вашето мечтано пътуване.

Не знаете какво да вземете предвид, когато планирате пътуване? Да се ​​надяваме, че това ръководство ще ви спести малко време, пари и здрав разум!

СТЪПКА 1 – ИЗБЕРЕТЕ ВАШАТА ДЕСТИНАЦИЯ

Къде искаш да отидеш?

Вашата първа стъпка как да започнете да планирате пътуване е да изберете дестинация за пътуване, която отговаря на вашите интереси и бюджет за пътуване.

Планирате пътуване в чужбина или у дома? Така или иначе, цялата идея да предприемете пътуване е да прекарате незабравимо време, да се забавлявате и да се отпуснете, а не да прекарвате цялото си време на ваканция в притеснения за пари.


Колко време имаш?

Ако имате само 1-2 седмици време за почивка годишно, не губете твърде много от него, пътувайки до и от вашата дестинация. Но ако имате 2-4 седмици или повече от месец, можете да разгледате пътуване в чужбина или да пътувате по-далеч в своята страна.


С кого пътувате?

Когато планирате пътуването си, вашите пътуващи спътници могат да повлияят на избора на вашата дестинация.Седнете с други членове на вашата пътуваща група и обсъдете вашите идеи и интереси. Незабравимите пътувания са тези, при които всеки член трябва да изпита нещо, което обича.Не оставяйте на един човек да вземе всички решения. Или може би бихте могли да се редувате в избора на дестинация всяка година!

За да имате незабравимо пътуване, изберете дестинация, която ви позволява да имате преживявания, които ви харесват.

Харесваш ли:

 • Релаксация или приключение
 • Плажове или планини
 • Лято или зима
 • Градове или провинция
 • Курорти или пътувания
 • Фестивали и култура
 • Пазаруване или преживяване с храна

Вие сте типът човек, който обича да седи до басейна по цял ден с книга? Или това ще те отегчи до смърт?

Като отговорите на тези видове въпроси, можете да стесните списъка си къде искате да отидете за мечтаното си пътуване!


Кога да пътувам?

Времето и тълпите играят важна роля, когато планирате пътуването си. Избягването на пикови периоди на пътуване е един от най-добрите ни съвети за пътуване как да планирате ваканция.


СТЪПКА 2 – ПОЛЕТ

След като сте избрали вашата дестинация, втора стъпка при планирането на пътуване е да резервирате своите полети. И научаването как да намерите евтини полети ще ви помогне да намалите един от най-големите си пътни разходи.

Като пътуващо семейство, ако е пътуване в чужбина и дълъг полет, аз обичам да планирам пътуването си, така че да стигнем до нашата дестинация възможно най-бързо, с най-много комфорт и удобства, които бюджетът ни позволява!

Ако това е единствената ви ваканция през годината и имате само 1-2 седмици, препоръчвам ви да платите малко повече за авиокомпания и да летите директно!

Отидете директно към авиокомпаниите – Отидете директно на уебсайта на тази авиокомпания и вижте дали можете да вземте по-евтино билеи.Много авиокомпании имат по-ниски тарифи, предлагани само на собствен сайт.


СТЪПКА 3 – НАСТАНЯВАНЕ

Където спите е вашият друг основен фиксиран разход за пътуване, така че изборът на най-доброто настаняване за вашите нужди на най-добрата цена ще освободи повече пари за дейности.

В зависимост от продължителността на нашето пътуване и дестинацията ние променяме между стиловете на настаняване.

Ако планирам пътуването си, което е по-дълго от бягството през уикенда, предпочитаме да останем в апартаменти. Те предлагат няколко предимства:

 • Достъп до пълноценна кухня
 • Отделни спални от хола
 • Имате собствена пералня.
 • Можете да резервирате апартамент с 3 или 4 легла и да разделите разходите с друго семейство или приятели.

Тези допълнителни удобства при дълъг престой могат да направят пътуването ви толкова по-приятно. Но ако е кратък престой в града или просто пътуваме като двойка, ще се радваме да отседнем в хотел.


Търси оферти за настаняване

Нашият любим уебсайт за търсене на квартири е Booking.com. Те имат над 1 милион имоти по целия свят в 200 страни.

Освен изброяване на всички основни хотелски марки, можете да намерите различни евтини хотели, независимо собственост, които може да бъде трудно да се намери другаде.

Ние намираме техния уебсайт удобен за потребителя и ви препоръчваме да започнете търсенето на квартира там, когато планирате пътуването си.

Страхотни характеристики:

 • Резервирайте сега, плащайте по-късно при настаняване
 • Безплатна анулиране на повечето стаи
 • 24/7 обслужване на клиенти
 • Гаранция за най-добра цена

Airbnb

Когато планирате пътуването си, помислете и за Airbnb. Те са друг от любимите ни места за настаняване, когато планирам пътуването си.Airbnb има в 180 страни и можете да резервирате цели апартаменти и къщи или просто да резервирате спални, което ви позволява да избирате между това да разполагате с всичко до себе си или да отседнете и да опознаете собственика.


СТЪПКА 4 – ТРАНСПОРТ

Друго нещо, което трябва да вземете предвид при планирането на пътуване, е да разберете възможностите за транспорт до избраната от вас дестинация.

Ще трябва ли да резервирате кола под наем или предварително да закупите всички транспортни пропуски онлайн? Има ли влак или автобус? Има ли таксита или Uber? Можете ли просто да ходите до повечето места?Планирате ли да пътувате през Европа с влак?

По време на проучването за планиране на пътуване транспортните възможности за вашата дестинация. Това ще ви спести време и стрес там.


Автомобили под наем

Ако се нуждаете от кола под наем, резервацията онлайн предварително почти винаги ще ви осигури по-добра сделка, отколкото ако просто се покажете на гишето. И е по-лесно и по-бързо.

Последното нещо, което искате да направите след дълъг полет, е да се занимавате с компаниите за коли под наем на летището и да се договаряте.

Най-бързият начин за сравняване на компаниите под наем е да използвате агрегаторен сайт, който търси всички основни марки автомобили наведнъж и проверява кой доставчик предлага най-добрите цени за избраните от вас дати и местоположение.Това ни спести време и пари в миналото за намирането на евтини коли под наем и продължаваме да ги използваме.


СТЪПКА 5 – МЕСТА, КОИТО ДА ПОСЕТИТЕ

Когато планирате пътуване, искате да знаете кои са задължителните туристически атракции и най-добрите безплатни неща за правене в избраната от вас дестинация. Проучете и организирайте билетите си за всякакви тематични паркове, зоологически градини и концерти и т.н. И много градове имат и градски проходи, които могат да ви спестят пари от атракции. Проучете тези в планирането на вашето пътуване!


СТЪПКА 6 – МЕСТА ЗА ХРАНЕНЕ

Можете да научите много за дадена дестинация чрез нейната храна и напитки. За някои хора това е любимото им нещо, когато пътуват. А ти така ли си?

Когато планирам пътуванията си, обичам да откривам нови кафенета, ресторанти, барове и кръчми, когато пътувам. Обичам да опитвам местните деликатеси, местните занаятчийски бири и кафе.


СТЪПКА 7 – ПРОВЕРЕТЕ ПАСПОРТА СИ

Ако планирате пътуване в чужбина и все още нямате паспорт, дайте си достатъчно време за кандидатстване – поне 6 седмици преди отпътуване и за предпочитане веднага след като сте резервирали своите полети и настаняване.

И ако вече имате паспорт, каква е датата на изтичане? Повечето държави изискват вашият паспорт да е валиден за шест месеца след датата на престоя ви и да има достатъчно празни страници за печати / визи.


СТЪПКА 8 –  ИМУНИЗАЦИИ

Планирате ли пътуване в чужбина до дестинация с висок риск по отношение на здравето?

В зависимост от това къде планирате пътуването си в определена страна, важно е да получите правилния съвет за всички необходими ваксинации, преди да пътувате.

Вашата безопасност и здраве са от съществено значение и в някои случаи не можете да пътувате, освен ако нямате доказателства за ваксиниране.

Говорете с Вашия лекар, запознат с ваксините за пътуване. Посетете ги поне 2 месеца преди заминаването, тъй като някои ваксинации трябва да започнат шест до осем седмици преди заминаването.


СТЪПКА 9 – НАПРАВЕТЕ КОПИЯ НА ВАЖНИТЕ ДОКУМЕНТИ

Когато планирате пътуване, понякога вашите важни документи се губят. Компаниите могат да загубят вашата резервация или разминаване между цената, която сте платили, и очакваната услуга.

За спокойствие направете копия на важни документи като:

 • паспорти, визи, самолетни билети, маршрут, хотелски резервации, резервации за кола под наем, шофьорска книжка, Кредитни карти и всичко друго, което сте резервирали за вашето пътуване.

СТЪПКА 10 – ДОСТЪП ЗА ТЕЛЕФОН И ИНТЕРНЕТ

В наши дни почти всеки пътува със смартфон, плюс други джаджи, които изискват връзка с интернет.

Като пътуващи блогъри ние знаем, че повечето разочарование е, че не можем да бъдем свързани с интернет по пътя. Може би просто искате да актуализирате своя акаунт във Facebook или да изпращате имейли, така че семейството и приятелите да могат да следват вашите пътувания.

Проучете плановете за интернет и ситуацията със SIM картата за вашата дестинация.

Едно нещо, от което се нуждаете, е международен адаптер за пътуване, за да можете да включите зарядното устройство, телефона и лаптопа си.


СТЪПКА 11 – ПАРИ

Всички искаме лекота и удобство при пътуване, особено що се отнася до достъпа до парите ни. Също така искаме да намалим нашите банкови и транзакционни такси. Колкото повече пари държим в картите си, толкова повече трябва да харчим за пътуване.Таксите за международни транзакции могат да бъдат значителни при използване на кредитни карти и проверка на сметки.


Как да носите парите си?

Ако това е първото ви пътуване в чужбина и не знаете как да носите парите си, един от най-добрите ни съвети за пътуване е да имате повече от една опция! Когато пътуваме, използваме комбинация от: Дебитни карти, кредитни карти, пари в брой.

Дебитни карти

Дебитните карти са добра алтернатива на кредитните карти, когато планирате пътуването си в чужбина. Не всеки има кредитна карта, но повечето имат дебитна карта.

Дебитните карти също се предлагат с лого на MasterCard или Visa, така че можете да ги използвате навсякъде, където се приемат MasterCard или Visa карти.

Другата полза е, че няма риск от преразходване с дебитна карта, защото това са вашите пари в сметката, а не парите на вашата банка.

Кредитни карти

Почти сигурно ще ви трябва кредитна карта, когато пътувате, за да резервирате онлайн полети, коли под наем, хотели и т.н. Доставчиците изискват това за гаранционния депозит, а освен това плащането с кредитна карта предоставя известна застраховка и сигурност за вас.

Ако имате проблем с хотелска стая или тур, можете да оспорите плащането с Visa / MasterCard.

Уверете се, че когато планирате пътуването си в чужбина, вашата карта е свързана или към мрежите PLUS, Cirrus или Maestro. Това ви дава достъп до пари навсякъде по света.

И е добра идея да носите и Visa, и MasterCard.Потърсете кредитна карта, която е :без международни такси за теглене на банкомати, без такси за конвертиране на валута, Без такси за авансови средства в брой, без годишна такса.

Има плюсове и минуси за използването на карта за пътни пари, когато планирате пътуването си, и от нашето проучване разбрахме, че професионалистите се насочват повече към лекота, достъпност и намалени такси.


СТЪПКА 12 – ЗАСТРАХОВКА

„Ако не можете да си позволите туристическа застраховка, тогава не можете да си позволите да пътувате“. Това е толкова просто.

Това, да нямате застраховка за пътуване в чужбина (или вътрешна), не си заслужава риска. Всичко може, ще и понякога се обърка. Ако това се случи и не сте застраховани, можете да бъдете изправени пред загуба на много пари И неудобство.

Когато планирате пътуване, не забравяйте тази стъпка. Това е един от най-важните съвети за планиране на ваканция!

Какво се случва, ако:

 • Необходимо е да отмените пътуването си неочаквано
 • Ураган увреди вашата дестинация
 • По време на пътуването се разболявате или наранявате
 • Багажът ви е изгубен или откраднат
 • Губите паспорта си

Застраховката за пътуване е предназначена да покрие неочаквани медицински спешни ситуации и събития като анулиране на пътуване, вашите лични вещи, загубен, откраднат или повреден багаж от авиокомпания и други свързани загуби, настъпили по време на пътуване.


СТЪПКА 13 – БАГАЖ

Мисленето за опаковане може да бъде стресиращо, когато планирате пътуването си, но най-доброто, което трябва да направите, е да съберете минимума, защото винаги можете да си купите всичко останало там!

Насърчете децата си да избират и опаковат собствените си дрехи, за да сведете до минимум оплакванията и да научите умения за планиране на пътувания.Изберете универсални, удобни и свободни облекла и неутрални цветове, които можете да носите в множество комбинации, така че ако нещо се замърси, трябва само да смените част от облеклото.

Опаковъчните клетки са спасител. Във всяка клетка за опаковане ние навиваме всеки артикул и подреждаме дрехи според вида и сезона.

Топ 5 съвета за опаковане за пътувания:

 1. Следете времето на дестинацията, която посещавате, което помага да се намали багажът.
 2. Когато летите, вземете дреха в чантата си, в случай че вашият регистриран багаж не пристигне с вас.
 3. Предвидете дейностите, които ще извършвате, за да можете да опаковате по подходящ начин.
 4. Предвидете къде ще отседнете. Ако отсядате в хотели, няма да е необходимо да вземате неща като кърпи, сешоари или спално бельо.
 5. Заредете електрониката си и заредете всичките си таблети и преносими устройства с неща за четене, игра, гледане.

СТЪПКА 14 – ПОТВЪРДЕТЕ  И ПРОВЕРЕТЕ ПОЛЕТА ONLINE

Добре, един от нашите последни съвети за пътуване е да потвърдите времето си на полет!

Ден преди отпътуване, потвърдете часовете на полета си и вашия транспорт до летището.

И регистрация онлайн! За да отстраним стреса и кавгите от това, когато е възможно, винаги се регистрираме онлайн.


Горещ съвет:

Ние също така използваме Trip It – готино приложение, което организира всичките ви планове за пътуване на едно място, като резервации за полети, хотели, коли под наем и дори можете да получите достъп до маршрута си офлайн, докато сте в полет или да избегнете такси за роуминг, когато пътуваме в чужбина.

Приятно пътуване!

Това е. Вече сте планирал пътуване!Знаеш откъде да започнеш да планираш пътуване, за да можеш да се насладиш на процеса на планиране на пътуването, а след това да си отидеш и да имаш времето на живота си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *