Бюджетни дестинации в Европа, които да посетите

Някои бюджетни пътешественици избягват Европа, защото не вярват, че има евтини европейски държави, които да посетят, но това не е вярно.

Докато на континента има някои не толкова бюджетни дестинации като Франция, Ирландия и Норвегия, има и някои евтини европейски държави, пълни с култура, които могат да бъдат посещавани с 50 долара на ден или по-малко. Дори в западната част на Европа.

В тази статия ще представя любимите ни евтини европейски държави от 2019 г. и ще ви покажа как можете да пътувате с $ 50 / ден на някои от най-завладяващите места на континента.


Как да пътуваме в Европа  евтино

Преди да започна с евтините места за посещение в Европа през 2018 г., трябва да отбележа, че не винаги е лесно да пътувате с 50 долара на ден или по-малко, особено в последните няколко страни от този списък. Но ако вземете под внимание няколко трика за спестяване на пари, лесно можете да спестите много пари от дневния си бюджет и да го намалите до около $ 50 / ден.


Запазване за настаняване

Почти във всички случаи ще намерите по-евтино настаняване в Европа по Airbnb, особено ако резервирате предварително. Дори и в по-скъпи градове е възможно да намерите апартаменти за $ 15 – $ 20 на нощ, ако резервирате достатъчно рано.

Можете да спестите още повече, като останете в частна стая в апартамент, а не да разполагате с цялото място за себе си.


Спестете от храна

Като наемете собствен апартамент, вместо да отседнете в хотелска стая, ще получите и собствена кухня. Това означава, че можете да готвите за себе си и да спестите от храна. Когато пътуваме в Европа, често готвим 1 или 2 хранения на ден в апартамента си, но все пак се стараем да излезем и да опитаме местната кухня поне веднъж на ден.

Друг вариант е да потърсите фестивали за храна, които често разполагат с безплатни проби или в случая на Италия, аперитиво, което включва безплатна храна, когато закупувате напитка.


Запазване и планиране на дейности

Европа е чудесна за безплатни пешеходни турове в много от големите градове. За да ги намерите, просто стартирайте търсене в Google: „Безплатни пешеходни турове в [град]“ и ще намерите такъв, който да резервирате.

Също така съм изброила много други безплатни дейности за всяка от евтините европейски държави, изброени в тази публикация. За някои дейности като островни круизи и многодневни преходи можете да спестите пари, като резервирате в последната минута. Ако вече има сформирана група или е планирано плаване, говорете с туроператорите за отстъпки в последната минута.


Транспорт

Почти във всички случаи ще спестите пари, като резервирате предварително влакове, фериботи, автобуси и полети.


Ето 10 евтини европейски държави, които трябва да посетите през 2019 г.

 

  1. Гърция

o Бюджетен апартамент: $ 20 / ден

o Храна в евтин ресторант: 7 долара

o Вътрешен полет: $ 100 +

o Полудневна обиколка: $ 20 +

o Безплатни дейности: Пешеходен туризъм, плаж, дегустации на вино, поход на хълма Ликабет, Музей на популярните инструменти и много други.

Ах, Гърция. Самата дума съзрява образи на ослепителни камъчени плажове, страхотни залези и струпвания от бели сгради, каскадни в Средиземно море.

Докато повечето хора са фантазирали за почивка в Гърция, много малко хора осъзнават, че това е наистина една от най-добрите евтини европейски държави за посещение. Доста лесно е да харчите 50 долара на ден или по-малко, особено извън сезона, когато цената на полетите и настаняването може да бъде намалена с цели 50%.

Ние сме посещавали Гърция многократно и всеки път сме изумени от стойността на този островен благословен европейски народ и гостоприемството на местните жители. В Гърция има безкрайно много неща, никога няма да скучаете.

Престоя ни беше в красиви, модерни студийни апартаменти за по-малко от 20 долара на вечер и вечеряхме на фантастична автентична гръцка кухня за 7 – 12 долара в хубав ресторант с гледка. Ако търсите зашеметяваща дестинация в Европа, мисля, че Гърция с основание оглавява този списък.


  1. Испания

o Бюджетен хотел или хостел: $ 30 + на ден

o Бюджетен апартамент: $ 30 +

o Храна в евтин ресторант: 7 долара

o Вътрешен полет: $ 30 +

o Полудневна обиколка: $ 20 +

o Безплатни дейности: Туризъм, плаж, безплатни музеи по празници, посещение на Museo de Reina Sofia в Мадрид по всяко време, разходка La Rambla в Барселона, фестивали

Въпреки близостта си до Обединеното кралство и популярността си като място за почивка за много от най-заможните страни от Западна Европа, Испания все още остава една от най-добрите евтини държави в Европа и предлага невероятна цена / качество.

Испания е не само достъпна, но е и една от най-разнообразните в географското отношение страни на континента, със заснежени върхове и спиращи дъха средиземноморски плажове.

Въпреки че парите ви няма да стигнат в по-големите градове като Мадрид и Барселона,  престоя ви е възможен за малко пари, особено ако останете в хубав Airbnb и готвите ястия за себе си всеки ден.

Не ходете в прекалено популярните градове (в частност Барселона) и се насладете на всички останали села и градове в Испания – не само, че портфейлът ви ще ви благодари, но и опитът ви може да е по-богат, тъй като жителите на Барселона стават доста изнервени заради  туризма.

Храната в хранителните магазини е на невероятна стойност и можете да закупите прилични бутилки вино за около 2 евро. Безброй pueblos blancos (Бели селища) из цялата страна, където можете да паркирате колата си или да вземете автобус до входа и да се разхождате в изцяло пешеходна среда.

Тапас в Испания, особено в по-малките села, са от голяма полза и обикновено можете да попълните до $ 7, включително чаша вино (ако не сте близо до плажа). Една от най-добрите ценности в Испания е голямата мрежа от евтини вътрешни и международни полети (до други страни в Европа).


 3. Полша

o Бюджетен хотел или хостел: $ 20 + нощувка

o Бюджетен апартамент: $ 15 +

o Храна в евтин ресторант: 5 долара

o Полудневна обиколка: $ 10 +

o Безплатни дейности: потопете се в старите градове, разходете се по Кралския път в Краков, посетете градски паркове, посетете църкви, прекарайте неделя сутрин в Bazar Olimpia във Варшава

Въпреки че все още не сме били в Полша, направихме достатъчно проучвания и определено планираме да го посетим по време на следващото си пътуване до Европа. Истината е, че бих ви направил, читателю, лоша услуга, като оставя тази фантастична бюджетна дестинация извън списъка, защото Полша определено е една от най-евтините страни в Европа. Но невероятната стойност на парите не е единствената причина Полша да е на високо място в нашия списък с дестинации за пътуване.

С пощенски картички перфектни градове като Краков и Гданск, богата история, девствена природа, сърдечна и вкусна кухня и някои от най-известните приятелски настроени хора в региона, Полша ни призовава от много години.

Ако погледнете Airbnb, ще видите, че Полша има едни от най-добрите цени на апартаменти навсякъде по света. Дори в столицата на Варшава има почти твърде добри, за да бъдат истински модерни апартаменти в центъра на града срещу $ 15 / нощ! Има също така безброй хостели и бюджетни хотели с хубави стаи за около 20 долара, а храната в местните ресторанти идва около 5 долара и има някои варианта за много по-малко.

Краков напоследък се превърна в горещо място за дигитални номади благодарение на своята достъпност, уникална вибрация и приличен wi-fi. Определено бихте могли да ни видите да прекарме няколко месеца при следващото ни пътуване до Европа, може би с някои пътувания до други градове в страната. Не пропускайте Полша, определено е една от най-евтините европейски държави.


4. Грузия

o Бюджетен хотел или хостел: $ 15 + / нощувка

o Бюджетен апартамент: $ 10 +

o Храна в евтин ресторант: $ 6 +

o Полудневна обиколка: $ 25 +

o Безплатни дейности: потопете се в старите градове, пазарът на Сухите мостове, разходка в провинцията, посетете Къщата на писателя в Тбилиси, посетете църкви, отпуснете се в паркове, речни разходки, безплатни разходки, безплатни дегустации на вино

Все още едно от най-недооценените места за посещение на континента и без съмнение една от най-добрите евтини европейски държави за посещение, Грузия ни изненада на всеки етап. От лесната виза за влизане до прекрасното вино и съвременния древен град Тиблиси, това е едно място, което често се пренебрегва от пътуващите – което е изненадващо, тъй като това е една от най-добрите безвизови страни за пътуващите.

С цели апартаменти в Airbnb, започващи от зашеметяващите 10 долара на нощ, и вкусни, обилни ястия в приятни ресторанти, започващи от около 6 долара, Грузия е на достъпна  цена за почти всеки аспект на пътуването. Плюс това дават на повечето националности една година виза при пристигането си, което я прави идеалното място за емигранти и номади.

Извън град Тбилиси ще намерите невероятни планини, малки села и по-евтини цени.

Идвайки от Турция, очаквахме Грузия да е доста по-скъпа, но бяхме взривени от това колко е достъпна и колко много обичаме столицата. Един ден определено ще се върнем да проучим повече от тази завладяваща и евтина страна в Европа.


5. Република Северна Македония

o Бюджетен хотел или хостел: $ 15 + / нощувка

o Бюджетен апартамент: $ 10 +

o Храна в евтин ресторант: $ 5 +

o Полудневна обиколка: $ 25 +

o Безплатни дейности:  стари градове, гледки, посетете пазари, посетете църкви, отпуснете се в паркове, безплатни разходки, безплатни музеи

Въпреки че Република Северна Македония е една от най-евтините европейски страни, тя е и една от най-малко посещаваните. Няколко седмици пътувахме из страната и макар да ви препоръчвам кола под наем, тя вероятно ще доведе до увеличаване на бюджета ви над $ 50 на ден, тъй като струва около $ 25 / ден за автомобил. Но ако решите да вземете местен транспорт из Македония (или да ходите пеша, или да наемете велосипед), определено бихте могли да го направите на доста под $ 50 / ден.

Бюджетните хостели и апартаменти тук са на прекрасна стойност и ако дойдете през зимата, можете да останете за по-малко пари от почти навсякъде другаде в Европа. Храната тук рядко ще ви струва повече от 5 долара (въпреки че някога имах перфектно приготвена пържола за 10 долара) и има много безплатни дейности.

Охридското езеро предлага безброй походи в планината с невероятна гледка към него. Този регион все още остава едно от най-зашеметяващите визуално места, които някога сме виждали, до което пътувахме тук за по-малко от 50 долара на ден, ако не включвате разходите за кола под наем.


6. Черна гора

o Бюджетен хотел или хостел: $ 25 + нощувка

o Бюджетен апартамент: $ 15 +

o Храна в евтин ресторант: $ 6 +

o Полудневна обиколка: $ 25 +

o Безплатни дейности: Разгледайте Которския залив, посетете парк Милохер, гледайте Порто,Черна гора, посетете моста Тара, Поход до манастири.

Которският залив остава като едно от най-драматичните и визуално зашеметяващи места, които сме виждали по време на пътуванията си, докато Черна гора като цяло все още предлага сравнително добра цена / качество. Това не е най-евтината европейска държава, но ние сме в края на списъка. Би било престъпление да не включва Черна гора като едно от най-добрите бюджетни места за посещение в Европа!

Ако искате да посетите Черна гора евтино, ще трябва да дойдете тук извън сезона. Но ако го направите, ще бъдете възнаградени с не само спиращи дъха гледки към тази топографски благословена нация, но и с големи отстъпки при настаняване и турове.

Посетихме Черна гора в началото на пролетта и докато не наблюдавахме бюджета си, живеехме с около 65 долара на ден. За един човек би било много лесно да се добере до $ 50 на ден по време на извън пиковите периоди.


7. Хърватия

o Бюджетен хотел или хостел: $ 40 + нощувка

o Бюджетен апартамент: $ 25 +

o Храна в евтин ресторант: $ 8 +

o Полудневна обиколка: $ 35 +

o Безплатни дейности: плаж, разходка из Дубровник, разглеждане на стария град на Сплит, туристически хълмове с гледка към замъци

От грандиозният Game of Thrones, село Дубровник, до закътаните острови Хвар и Коркула, Хърватия заслепява посетителите с микс от добре възстановени исторически градове, красива природа и разкошни плажове.

Определено би било трудно да кажем, че ще можете да бъдете в Хърватия с 50 долара на ден в разгара на сезона, но извън сезоните,  отстъпките превръщат Хърватия в една от най-евтините европейски държави, в която да пътувате. Плюс това, ако тръгнете далеч от известните градове, ще имате мястото за себе си, докато се наслаждавате на по-достъпно пътуване.


8. Италия

o Бюджетен хотел или хостел: $ 35 + нощувка

o Бюджетен апартамент: $ 15 +

o Храна в евтин ресторант: $ 9 +

o Полудневна обиколка: $ 35 +

o Безплатни дейности: Безплатни дегустации на вино, гледайте как се правят пици, гледайте улични изпълнители, губете се във Венеция, безплатни разходки, безплатни проби за храна!

Знам какво мислиш  – Италия не е една от най-евтините страни в Европа. Въпреки че това може да е вярно, исках да се уверя, че съм включила всички наши любими страни в Европа, които могат да бъдат посетени а 50 долара на ден или по-малко. Вярвате или не, това е възможно в Италия, стига да посетите през по-студените сезони и да отседнете в евтини апартаменти.

 

Дори в Рим има частни стаи в Airbnb само за 15 долара / нощ, ако резервирате предварително. Ще трябва да готвите за себе си поне два пъти на ден и да вземете само най-евтините видове транспорт, за да поддържате бюджета си нисък, но с безплатни пешеходни турове, безплатни дегустации на вино, много достъпна храна и страхотни туризъм, Италия е прекрасна дестинация и може да се посети с нисък бюджет.

Някои съвети за пътуване до Италия включват:

Ходене, а не такси. Потърсете безплатна храна по време на часовете „аперитиво“. Присъединете се към безплатни турове. Помислете за самостоятелна стая в Airbnb. Пътувайте по време на извън сезона. Прекарвайте време в провинцията, а не в градовете. Пътувайте бавно – изследвайте регион, а не се опитвайте да го видите. Правете си пикник с вино на пиаца / парк / плаж, вместо да купувате скъпа храна и напитки.

Противно на вярването, евтиното пътуване в Италияопределено е възможно.

 

Да обобщим

Въпреки че в този списък може да не са включени всички най-евтини европейски държави според разходите за живот и разходите за пътуване, считам, че това са 9-те най-евтини европейски държави, които трябва да посетите през 2019 г., които предлагат невероятни преживявания и съотношение цена / качество.

Ние обичаме всяка една от тези страни и сме били във всички, без Полша, което е от първите в нашия списък с държави, които трябва да видим.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *